Hamburger, tak jak każdy posiłek może być zdrowym lub szkodliwym daniem. O jego charakterze przesądza skład. Sprawdź, co powinien zawierać pełnowartościowy burger, który jest smaczny, i warto go polecić.
Klasyczny burger wołowy – zdrowy czy nie?
Bułka z wołowym mięsem robi furorę, ale czy w tym daniu znajduje się jakiś składnik, który pozytywnie wpływa na ludzki organizm? Sprawdź najpierw, z czego składa się typowy burger:
⦁ bułka 80g – średniej wielkości wypiek, w zależności od rodzaju ma około 200-300 kcal
⦁ wołowina 190g – smażona na tłuszczu zawiera 350-450 kcal
⦁ żółty ser 20g – około 100 kcal
⦁ bekon 20g – około 100 kcal
⦁ warzywa 20g – około 50 kcal
⦁ sos 20g – około 50 kcal
Kiedy rozłożysz typowego burgera na czynniki pierwsze, to wiesz, że najwięcej kalorii pochodzi z węglowodanów w pieczywie i tłuszczów w smażonym mięsie. Standardowa zatem bułka to 1000 kcal lub więcej, a to już prawie połowa dziennego zapotrzebowania. Taki posiłek jedzony regularnie nie jest wskazany, ale jeśli kochasz burgery, jest na to sposób, a w zasadzie 2:
⦁ tradycyjnego, soczystego burgera jesz tylko od czasu do czasu i próbujesz go spalić,
⦁ kilka razy w tygodniu stosujesz jego zdrowsze alternatywy.
Jakie dodatki powinien zawierać zdrowy hamburger?
Menu profesjonalnej hamburgerowni powinno prezentować taki burger wołowy, którego mięso pochodzi z antrykotu lub udźca. To wysokiej jakości mięso, które ma idealny profil aminokwasów i jest źródłem pełnowartościowego białka. Dobra wołowina jest polecana sportowcom, ponieważ przyspiesza regenerację mięśni po urazach. L-karnityna redukuje stresu, a kwas CLA zawarty w wołowinie szybciej spala tkankę tłuszczową. Bułka zawiera cukier i gluten, ale pierwszy jest potrzebny do odpowiedniego odżywienia mózgu, a na drugi jest uczulonych niewiele osób. Najlepsze restauracje tworzą burgery z pieczywa wypiekanego na miejscu, które jest zdecydowanie zdrowsze. Dodatki stanowią warzywa – nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Najlepiej są przyswajane przez organizm w obecności tłuszczu, a ten dostarcza smażona wołowina. Sosy robione od zera przez restaurację są wolne od chemii, a bekon i żółty ser możesz pominąć, jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce i zdrowiu.
Gdzie zamówić zdrowe burgery?
Najlepsze burgery serwują te lokale, które nie od wczoraj zajmują się tworzeniem tego dania. Zdrowy burger koniecznie zamów online u Pasibusa. To sieć, która kreuje hamburgery z pasją. Firma wywodzi się z ulicznego street foodu i doskonale wie, że dzisiejsza bułka z mięsem musi być zdrowa. Pieczywo jest wyrabiane i pieczone na miejscu, wołowina pochodzi tylko ze sprawdzonych hodowli, a samo mięso nie topi się w głębokim tłuszczu, tylko przysmaża w taki sposób, by bliżej mu było do zdrowszej wersji z grilla. Tu liczy się wszystko – wysokość kotleta, lokalność i sezonowość warzyw oraz autorska kreacja świeżych past i sosów. Poza tym Pasibus podąża za potrzebami klientów, dlatego swojego ulubionego hamburgera komponujesz sam. Może to być wersja w 100% wege albo modyfikacja bułki, w której wołowinę wymieniasz na lżejszą alternatywę mięsa z kurczaka.
Burgery mogą być zdrowe. Nie do końca chodzi tu o kaloryczność, ale o jakość składników. Po pełnowartościowym hamburgerze nie czujesz głodu przez co najmniej 3 godziny. Danie musi Ci również smakować. Gwarancją tego jest wybór sprawdzonego lokalu i możliwość decydowania o tym, co ma zawierać Twój ulubiony burger.
2 komentarze
Oczywiście, że mogą być zdrowe, a najlepsze jak się samemu przygotuje 🙂
My lubimy od czasu do czasu wyskoczyc na dobrego burgera 😉