Cytrynowe ciasteczka z czekoladą to szybka słodka przekąska do herbaty. Mega chrupiące, lekko cytrynowe i rozpływające się w ustach słodkości. Czekolada fajnie podkreśla lekko cytrynowy smak ciasteczek. Ciasteczka posmakują małym i dużym. Przygotowanie ciasteczek zajmuje 30 minut wraz z pieczeniem. Takie ciasteczka możemy przygotowywać z dziećmi, będą miały fajną frajdę z przygotowania, a później zajadania kruchych smakołyków. Ciasteczka możemy wzbogacić rozdrobnionymi orzechami, migdałami, rodzynkami czy wiórkami kokosowymi. Wystarczy dodać dwie garście do ciasta i zagnieść. Również możemy udekorować według własnego uznania. Polecam przygotowanie kruchych cytrynowych ciasteczek z czekoladą 😉
SKŁADNIKI;
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 średnie jajka,
- 2 łyżki soku z cytryny Limmi,
- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Składniki na ciasteczka powinny być prosto z lodówki.
Masło kroimy w kosteczkę, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy jajka, cukier i sok z cytryny. Ja użyłam soku z cytryny Limmi. Jeżeli mamy cytryny możemy wycisnąć z nich sok.
Z przygotowanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite.
Piekarnik rozgrzewamy. Ustawiamy temperaturę na 220 stopni góra dół.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Robimy kuleczkę i wykładamy na blaszkę, następnie delikatnie spłaszczamy dłońmi.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Blaszkę wkładamy ba środek piekarnika. Pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Blaszkę piekarnikową wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut aby lekko ostygły. Wtedy ciasteczka zrobią się kruche i bez problemu wyjmiemy z blaszki.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, możemy również to zrobić w mikrofalówce.
Czekoladę możemy użyć mleczną, białą, deserową lub gorzką.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone cytrynowe ciasteczka. Pozostawiamy do wystudzenia. Możemy schować o lodówki aby czekolada zastygła.
Ciasteczka możemy jeszcze ozdobić posypując je kolorową posypką, wiórkami kokosowymi i rozrobnionymi orzechami.
W szczelnie zamkniętym pojemniku ciasteczka możemy przechowywać nawet kilka dni. Ciasteczka w tym czasie nie stracą swojej kruchości, będą takie jak w dniu pieczenia.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasteczka cytrynowe z czekoladą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.
Smacznego 😉