Cytrynowe ciasteczka z czekoladą

Szpileczki i babeczki

Cytrynowe ciasteczka z czekoladą to szybka słodka przekąska do herbaty. Mega chrupiące, lekko cytrynowe i rozpływające się w ustach słodkości. Czekolada fajnie podkreśla lekko cytrynowy smak ciasteczek. Ciasteczka posmakują małym i dużym. Przygotowanie ciasteczek zajmuje 30 minut wraz z pieczeniem. Takie ciasteczka możemy przygotowywać z dziećmi, będą miały fajną frajdę z przygotowania, a później zajadania kruchych smakołyków. Ciasteczka możemy wzbogacić rozdrobnionymi orzechami, migdałami, rodzynkami czy wiórkami kokosowymi. Wystarczy dodać dwie garście do ciasta i zagnieść. Również możemy udekorować według własnego uznania. Polecam przygotowanie kruchych cytrynowych ciasteczek z czekoladą 😉

SKŁADNIKI;
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny Limmi,
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Składniki na ciasteczka powinny być prosto z lodówki.

Masło kroimy w kosteczkę, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodajemy jajka, cukier i sok z cytryny. Ja użyłam soku z cytryny Limmi. Jeżeli mamy cytryny możemy wycisnąć z nich sok.

Z przygotowanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite.

Piekarnik rozgrzewamy. Ustawiamy temperaturę na 220 stopni góra dół.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Robimy kuleczkę i wykładamy na blaszkę, następnie delikatnie spłaszczamy dłońmi.

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Blaszkę wkładamy ba środek piekarnika. Pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

Blaszkę piekarnikową wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut aby lekko ostygły. Wtedy ciasteczka zrobią się kruche i bez problemu wyjmiemy z blaszki.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, możemy również to zrobić w mikrofalówce.

Czekoladę możemy użyć mleczną, białą, deserową lub gorzką.

Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone cytrynowe ciasteczka. Pozostawiamy do wystudzenia. Możemy schować o lodówki aby czekolada zastygła.

Ciasteczka możemy jeszcze ozdobić posypując je kolorową posypką, wiórkami kokosowymi i rozrobnionymi orzechami.

W szczelnie zamkniętym pojemniku ciasteczka możemy przechowywać nawet kilka dni. Ciasteczka w tym czasie nie stracą swojej kruchości, będą takie jak w dniu pieczenia.

Jeżeli przygotowałaś/eś ciasteczka cytrynowe z czekoladą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies