Cukinia z marchewką, czosnkiem i chilli na zimę

Szpileczki i babeczki

Cukinia z marchewką, czosnkiem i chilli na zimę fajnie sprawdzi się do zimowego obiadu. Tak przygotowana cukinia wychodzi odpowiednio pikantna. Możemy dodać więcej chili jeżeli lubimy ostrzejsze smaki lub mniej jeżlei chcemy aby taka sałatka wyszła łagodniejsza. Wielkość słoików również zależy od was, mogą być większe lub mniejsze. Cukinia jest bardzo uniwersalna możemy ją przygotowaywać na różne sposoby na słodko lub słono, faszerować, piec, smażyć i dodawać do ciast, deserów i wielu wielu innych potraw. Polecam przygotowanie kilku słoikczków takiej sałatki z cukinii, marchewki, czosnku i chilli jako dodatek do zimowego obiadu 😉

SKŁADNIKI;

  • 1,5 kg cukini już obranej,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 2 płaskie łyżeczki chilli w proszku,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 główka czosnku.

WYKONANIE;

Cukinię dokładnie myjemy. Jeżeli chcemy możemy ją obrać i wydrążyć środki jeżeli jest duża. Następnie kroimy w plastry i na cztery części. Możemy również pokroi w słupki lub dowolnie jak lubimy. Marchewkę myjemy obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek również obieramy i kroimy w kosteczkę.

Do cukini i marchewki dodajemy czosnek, sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować. Zalewamy warzywa gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.

Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików i porządnie zakręcamy. Ja użyłam litrowych, wyszły trzy takie słoiki. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Słoiki i zakrętki powinny być czyste, wyparzone i suche.

Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Możemy również pasteryzować w piekarniku. Wkładamy słoiki do piekarnika na środkową półkę. Ustawiamy temperaturę 110 stopni. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

Tak przygotowania cukinia z marchewką czosnkiem i chilli będzie idealnym dodatkiem do zimowego obiadu.

Polecam również inne moje przetwory;

Jeżeli przygotowałeś/aś Cukinia z marchewką, czosnkiem i chilli na zimę wyślij mi zdjęcia z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu 😉

A Wy jakie przetwory przygotowujecie na zimę z cukinii?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Słodko Słodka 3 sierpnia 2021 - 07:55

Bardzo ciekawa propozycja, bardzo lubimy cukinię, więc z chęcią przygotuje parę słoików na próbę 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 4 sierpnia 2021 - 21:47

polecam 😉

Odpowiedz
Krzyk 4 sierpnia 2021 - 18:48

Tak przygotowanej cukinii jeszcze nie jadłem a jestem ciekawy do czego pasuje podana na talerzu?

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 4 sierpnia 2021 - 21:45

Pasuje co dań obiadowych mięsnych rybnych, jako przekąska do piwka i na kanapce też się odnajdzie 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies