Cukinia z chilli do słoików na zimę
2 kg cukini już obranej,
2 łyżeczki chilli w proszku,
4 łyżki soli,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki octu,
1/4 szklanki oleju,
1 główka czosnku.
Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Do cukini dodajemy czosnek,sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.
Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.
Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe).Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉
1 komentarz
436911 889527Quite informative and wonderful bodily structure of content material , now thats user friendly (:. 45625