Cukinia faszerowana

Szpileczki i babeczki

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i idealnie dobrane przyprawy to idealny, szybki pomysł obiad. Zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego najlepiej z szynki,
  • 1 cebula średnia,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • sól, pieprz i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do posypania po cukinii,
  • żółty ser do posypania.

WYKONANIE:

Cukinie kroimy po długości na pół. Wydrążamy miąższ. Najlepiej jest to zrobić łyżeczką. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Cukinię wkładamy do piekarnika i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Na patelnię wrzucamy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy na średnim ogniu około 15 minut. Miąższ z cukinii kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mięsa i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 15 minut.

Przygotowany farsz wykładamy na podpieczone cukinie. Ser ścieramy na tarce i posypujemy cukinię.

Tak przygotowaną cukinię pieczemy 20 minut, aż ser się ładnie rozpuści.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies