Ciasto ucierane z makiem

Szpileczki i babeczki

Przepyszne Ciasto ucierane z makiem delikatne, odpowiednio słodkie z słodką masą makową z dużą ilością bakalii. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne. Kilka prostych składników łączymy ze sobą i powstaje cudowne, pachnące makiem ciasto. Smakowita odmiana tradycyjnego makowca. Nie każdy przepada za ciastem drożdżowym więc możemy spróbować ciasta ucieranego. Do przygotowania ciasta użyłam pół puszki masy makowej Helio to około 400 g. Jeżeli lubimy więcej maku możemy spróbować dodać więcej. Ja dodałam tyle, obawiałam się aby ciasto nie było obciążone masą makową i nie powstał zakalec. Ciasto dodatkowo posypałam cukrem pudrem, ale możemy zrobić na bogato i polać lukrem lub czekoladą i posypać ulubionymi bakaliami lub orzechami 😉 Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni, należy owinąć je folią spożywczą. A Wy jakie ciasta lubicie z makiem? Tradycyjne makowce czy inne ciacha z masą makową? A może sami przygotowujecie nadzienie makowe? Z chęcią poczytam jak przyrządzacie masy makowe. Polecam przygotowanie tego ciacha.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • 125 g serka waniliowego,
  • pół szklanki oleju,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 400 g masy makowej Helio.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 25O ML

Blaszka keksówka 10×24 cm.

WYKONANIE:

Ciasto ucierane z makiem jest bardzo proste w przygotowaniu i jego wykonanie zajmie dosłownie chwilkę.

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy pół szklanki cukru. Całość miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodajemy serek waniliowy. Cały czas miksując na wolnych obrotach małą strużką wlewamy również olej.

Gdy już składniki się ładnie połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy łyżeczką masę makową. Wykładamy delikatnie po całości ciasta. Użyłam pół puszki masy makowej.

Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli chcemy bardziej urozmaicić ciasto możemy przygotować lukier lub rozpuścić czekoladę i tym polać ciasto ucierane.

Zapraszam na filmik z przygotowania krok po kroku ciasta ucieranego z makiem. Sami przekonacie się, że przygotowanie wcale nie jest takie trudne 😉

Jeżeli przygotowałeś/ aś Ciasto ucierane z makiem z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies