Ciasto szpinakowe z malinami (leśny mech)
450 gramów mrożonego szpinaku,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa malinowa
300 gramów mrożonych malin,
500 ml smietany 30 %,
2 łyżki żelatyny.
Masa śmietanowa,
250 ml śmietany 30 %,
1 łyżka żelatyny.
Szpinak odmrażamy i odciskamy z wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy olej i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Mąkę i szpinak dodajem do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy.
Maliny lekko rozmrażamy i rozgniatamy widelcem. 500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy maliny i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.
Ciasto przekrajamy na 3 części. Wykładamy masę na spód ciasta, przykrywamy środkowym.
250 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy. Masę wlewamy na środkową część ciasta. Możemy ułożyć gdzieniegdzie maliny. Ostatnią część ciasta kruszymy i posypujemy masę śmietankową.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego 😉
1 komentarz
969171 98144forty men and women that function with all the services Oasis provides, and he is a really busy man, he 123673