#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka
3 paczki herbatników (220g paczka),
2 słoiczki dżemu truskawkowego (po 280 g),
750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
suszone truskawki do dekaracji,
ziarna sezamu do dekoracji.
Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.
Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
Masę wlewamy na herbatniki.
Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
Powtarzamy czynność z masą.
Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
Masę wlewamy na herbatniki.
Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
Powtarzamy czynność z masą.
Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
4 komentarze
Nikt tu jeszcze nic nie napisał, więc ja tak przy okazji i na dobranoc 😉
Super ciacho i może jutro uda mi się trafić xD
😉
Jadłam takie ciasto jest pycha.Pozdrawiam 🙂
😉