Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Szpileczki i babeczki
Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem
 
Biszkopt;
6 jajek (żółtka i białka osobno),
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa;
750 ml śmietanki 30%
250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
2 paczki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo;
1 puszka masy krówkowej,
ok. 200 g łuskanego słonecznika,
200 g orzechów ziemnych,
1 łyżka cukru,
1 łyżka masła.
Biszkopt;
 
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół.
 
Masa śmietankowa;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem ciasta.
Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika i orzechy ziemne. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies