Ciasto śmietankowe z krówką, orzechami i kokosem

Szpileczki i babeczki

Przepyszne ciasto na delikatnym biszkopcie bez dodatku mąki pszennej. Delikatna masa śmietankowa i słodki wierzch w postaci masy krówkowej i chrupiących orzechów i wiórek kokosowych. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem. Biszkopt nie zawiera mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu i ze składników ogólnodostępnych. Zapraszam was również na mój kanał YT tam znajdziecie przygotowanie tego ciasta krok po kroku jak i również wiele innych ciekawych przepisów. Ja Wy jakie ciasta przygotowujecie bez dodatku mąki pszennej?

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 1 l śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 20 g żelatyny,
  • 100 ml wrzątku.

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 200 g orzechów ziemnych solonych prażonych,
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka masła.

WYKONANIE :

Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder, ubijamy do momentu powstania szklistej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 35×26 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół.

Ciasto najlepiej jest ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy łatwiej będzie je wyjąć.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą śmietankową. Masę wykładamy na spód ciasta.

Przykrywamy wierzchem ciasta. Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.

Ja smaruję wierzch ciasta przed wyłożeniem na masę śmietankową.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy orzechy ziemne i wiórka kokosowe. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko dociskamy. Chowamy do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto gotowe do zajadania 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań ciasta krok po kroku 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis na Ciasto śmietankowe z krówką, orzechami i kokosem z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.

Życzę udanych przygotowań 😉

Gosia

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies