Ciasto pleśniak z rabarbarem
Ciasto;
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
Rabarbar
3 długie łodygi rabarbaru,
1 łyżka cukru.
Pianka;
4 białka,
1 kisiel truskawkowy,
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto;
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki pozostałe składniki prócz kakao) i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasta owijamy w folię i chowamy do lodóki na 30 minut. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wykładamy jedną jasną część ciasta.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1cm kostkę. Posypujemy cukrem i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na rabarbar wykładamy ciemne ciasto( ścieramy na tarce o dużych oczkach).
Pianka;
Białka ubijamy, na koniec ubijania dodajemy stopniowo kisiel i cukier. Miksujemy na wolnych obratoach do połączenia się składników. Wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec wykładamy jasne ciasto.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉