Ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym

Szpileczki i babeczki

Ciasto pleśniak z dodatkiem dżemu śliwkowego to świetna propozycja na szybkie, mało skomplikowane ciasto na niedzielę. Pleśniak pomimo tego, że może wygląda na dość trudne ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche ciasto, dżem śliwkowy, delikatna beza i dodatek kakao w kruchym cieście to idealne połączenie. Pleśniak to smak mojego dzieciństwa. W każde święta gościł na stole ten wypiek. Dżem w pleśniaku można użyć dowolny lecz polecam bardziej kwaskowe np; z czarnej porzeczki. Polecam przygotowanie tak świetnego kruchego ciasta 😉 takie ciacho pięknie prezentuję się podane na paterze do serwowania ciast.

SKŁADNIKI;

Kruche ciasto;

  • 500 g mąki pszennej ( około 3 szklanek),
  • 300 g prawdziwego masła,
  • 5 żółtek jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Beza;

  • 5 białek jajek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Pozostałe składniki;

  • 500 g dżemu śliwkowego,
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

BLASZKA 32/22 CM

WYKONANIE;

Do miski wsypujemy pół kg mąki (około 3 szklanek), proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy również żółtka jajek ( białka zostawiamy do bezy) oraz zimne masło. Masło możemy pokroić w kostkę, sprawniej uda nam się zagnieść ciasto.

Z przygotowanych składników w misce zagniatamy szybko ciasto. Ciasto ma być gładkie. Z ciasta formujemy równy rulonik i dzielimy na trzy równe części.

Do jednej części ciasta wsypujemy kakao i zagniatamy, aż się ciasto ładnie połączy z kakao.

Jedną jasną część i ciemną owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.

Jedną jasną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie jasną wyłożoną część ciasta smarujemy dżemem śliwkowymJeżeli nie mamy dżemu śliwkowego możemy użyć innego np: z czarnej porzeczki .

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się ładnie rozpuści, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera, możemy to zrobić również szpatułką.

Na dżem śliwkowy ścieramy ciemne ciasto ( z zamrażalnika).

Następnie układamy delikatnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto z zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra dół). Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy 45 minut na środkowej półce piekarnika.

Upieczone ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto gotowe 😉 Smacznego

Jeżeli piekłeś/aś ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę je we wpisie 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Patrycja Reszko 17 kwietnia 2021 - 15:40

Bardzo lubimy

Odpowiedz
Magda 19 kwietnia 2021 - 17:38

Bajeczne ciasto, od razu chce się spróbować 🙂

Odpowiedz
Aviator game online Pakistan 31 maja 2025 - 13:53

955012 552378Straight to the point and effectively written! Why cant everyone else be like this? 221592

Odpowiedz
ศัลยกรรมตาสองชั้น 24 czerwca 2025 - 17:01

258419 157778You could undoubtedly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. Always go right after your heart. 111362

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies