Ciasto pleśniak z dodatkiem dżemu śliwkowego to świetna propozycja na szybkie, mało skomplikowane ciasto na niedzielę. Pleśniak pomimo tego, że może wygląda na dość trudne ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruche ciasto, dżem śliwkowy, delikatna beza i dodatek kakao w kruchym cieście to idealne połączenie. Pleśniak to smak mojego dzieciństwa. W każde święta gościł na stole ten wypiek. Dżem w pleśniaku można użyć dowolny lecz polecam bardziej kwaskowe np; z czarnej porzeczki. Polecam przygotowanie tak świetnego kruchego ciasta 😉 takie ciacho pięknie prezentuję się podane na paterze do serwowania ciast.

SKŁADNIKI;
Kruche ciasto;
- 500 g mąki pszennej ( około 3 szklanek),
- 300 g prawdziwego masła,
- 5 żółtek jajek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Beza;
- 5 białek jajek,
- 220 g cukru drobnego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Pozostałe składniki;
- 500 g dżemu śliwkowego,
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
BLASZKA 32/22 CM
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy pół kg mąki (około 3 szklanek), proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy również żółtka jajek ( białka zostawiamy do bezy) oraz zimne masło. Masło możemy pokroić w kostkę, sprawniej uda nam się zagnieść ciasto.
Z przygotowanych składników w misce zagniatamy szybko ciasto. Ciasto ma być gładkie. Z ciasta formujemy równy rulonik i dzielimy na trzy równe części.
Do jednej części ciasta wsypujemy kakao i zagniatamy, aż się ciasto ładnie połączy z kakao.
Jedną jasną część i ciemną owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
Jedną jasną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie jasną wyłożoną część ciasta smarujemy dżemem śliwkowymJeżeli nie mamy dżemu śliwkowego możemy użyć innego np: z czarnej porzeczki .
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się ładnie rozpuści, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera, możemy to zrobić również szpatułką.
Na dżem śliwkowy ścieramy ciemne ciasto ( z zamrażalnika).
Następnie układamy delikatnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto z zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra dół). Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy 45 minut na środkowej półce piekarnika.
Upieczone ciasto pleśniak posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto gotowe 😉 Smacznego
Jeżeli piekłeś/aś ciasto pleśniak z dżemem śliwkowym z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością umieszczę je we wpisie 😉
4 komentarze
Bardzo lubimy
Bajeczne ciasto, od razu chce się spróbować 🙂
955012 552378Straight to the point and effectively written! Why cant everyone else be like this? 221592
258419 157778You could undoubtedly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. Always go right after your heart. 111362