Ciasto
3 szkl mąki,
250g masła,
5 żółtek,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
100 g suszonych daktyli,
garście rozkruszonych migdałów.
Beza
5 białek,
2/3 szkl cukru.
Dodatkowo
słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy rozkruszone migdały.
Do drugiej kakao.
Trzecia pozostaje bez niczego(wkładamy do zamrażalnika).
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści.
Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy ciasto z migdałami, następnie dżem, posypujemy daktylami.
Na daktyle wykładamy ciasto ciemne, następnie bezę i na wierzch ścierając na tarce ciasto bez niczego.
Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego 😉
8 komentarzy
Pleśniaka bardzo lubię, ale z daktylami jeszcze nie robiłam. Uwielbiam daktyle i migdały, więc jestem na tak 🙂
😉
Świetny pomysł na ładne i smaczne ciasto pełne daktyli i migdałów.
😉
Wygląda pysznie 🙂 Wersji z daktylami i migdałami jeszcze nie znałam, ale na pewno by mi posmakowała 🙂
😉
Zapisuję sobie przepis I pozdrawiam 😊
😉