Ciasto pleśniak z daktylami i migdałami

Szpileczki i babeczki

Ciasto
3 szkl mąki,
250g masła,
5 żółtek,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru,

2 łyżki kakao,

100 g suszonych daktyli,

garście rozkruszonych migdałów.

Beza
5 białek,
2/3 szkl cukru.

Dodatkowo
słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy rozkruszone migdały.
Do drugiej kakao.
Trzecia pozostaje bez niczego(wkładamy do zamrażalnika).
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści.
Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy ciasto z migdałami, następnie dżem, posypujemy daktylami.
Na daktyle wykładamy ciasto ciemne, następnie bezę i na wierzch ścierając na tarce ciasto bez niczego.
Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego 😉


 



Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

8 komentarzy

Chujowa Pani Domu 7 czerwca 2017 - 09:40

Pleśniaka bardzo lubię, ale z daktylami jeszcze nie robiłam. Uwielbiam daktyle i migdały, więc jestem na tak 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 czerwca 2017 - 21:33

😉

Odpowiedz
Małgorzata / Przepisy Online 7 czerwca 2017 - 10:26

Świetny pomysł na ładne i smaczne ciasto pełne daktyli i migdałów.

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 czerwca 2017 - 21:34

😉

Odpowiedz
Lonna 7 czerwca 2017 - 15:43

Wygląda pysznie 🙂 Wersji z daktylami i migdałami jeszcze nie znałam, ale na pewno by mi posmakowała 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 czerwca 2017 - 21:34

😉

Odpowiedz
Marcepanowy Kącik 9 czerwca 2017 - 17:10

Zapisuję sobie przepis I pozdrawiam 😊

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 12 czerwca 2017 - 12:37

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies