Ciasto pleśniak na krupczatce

Szpileczki i babeczki

Ciasto pleśniak na krupczatce
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła zimnego,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody,
3 czubate łyżki kakao.
5 białek,
1 szklanka dowolnego dżemu lub marmolady.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodajemy masło, cukier puder, żółtka, wodę i zagniatamy ciasto.


Dzielimy na trzy części.


Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy w ciasto aż ładnie się połączy.


Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną jasną część.


Smarujemy dżemem lub marmoladą.


Następnie wykładamy ciemną część ciasta.


Białka ubijamy na sztywno.


Wykładamy na ciemną część.


Na bezę wykładamy ostatnią część jasnego ciasta.


Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.


Studzimy.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Chujowa Pani Domu 9 lipca 2017 - 19:16

Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Proszę o kawałeczek 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 lipca 2017 - 20:07

Już znikło he ale polecam przepis 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies