Ciasto krówka to świetne połączenie miodowego ciasta z lekko cytrynową masą śmietankową i słodką masą kajmakową. Dodatek chrupiących migdałów i kokosa dodaje fajny efekt końcowy. Fajnie sprawdzą się również orzechy zamiast migdałów i wiórek kokosowych. Polecam również inne ciasta z masą kajmakową CIASTO TOFFI NA BISZKOPCIE, CIASTO ŚMIETANKOWE Z KRÓWKĄ I SŁONECZNIKIEM (BEZ PSZENICY) lub CIASTO MARLENKA ( MASA ŚMIETANOWO-KRÓWKOWA). Polecam przygotowanie ciasta krówka.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki miodu,
- 100 g masła,
- 16 g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki cukru.
Masa:
- 500 ml śmietany 30 %,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka cytrynowa + szklanka wrzątku,
- 1 puszka masy kajmakowej.
Dodatkowo:
- Płatki migdałów,
- wiórka kokosowe.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy jajka, miód, masło, cukier, cukier wanilinowy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę 24×34 cm smarujemy masłem i posypujemy mąkę lub wykładamy papier do pieczenia. Wykładamy jedną część ciasta i pieczemy 20 – 25 minut na złoty kolor w 180 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Upieczone blaty ciasta studzimy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę 30 % miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania pianki. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz chwilkę miksujemy. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy ją do masy śmietankowej. Mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy miodowe blaty. Wierzch smarujemy masą kajmakową. Dodatkowo posypujemy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.
Możemy migdały i wiórka zastąpić orzechami.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Krówka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto krówka wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu.
2 komentarze
Przepyszne ciasta bardzo bym chciała się na uczyć tak piec choć troszeczkę dziękuję bardzo
Ależ ono cudnie wygląda!