Ciasto karpatkowe z wiórkami kokosowymi
Ciasto
½ kostki masła,
1 szklanka wody,
6 jaj,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
32 g cukru waniliowego,
3/4 szklanki cukru ,
200 g masła,
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, energicznie mieszając trzepaczką do połączenia składników.
Nastepnie wstawiamy z powrotem podgrzewamy około 1 minut cały czas mieszając aż powstanie gładka masa.
Studzimy całkowicie.
Do masy dodajemy po jednym jajku stopniowo miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia.
Miksujemy na gładka masę.
Blaszkę 40 x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach 40 minut.
Masa:
Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypuejmy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy.
Do miski wsypujemy mąki i wlewamy mleko, mieszamy aż sie połączą składniki.
Do gotującego się mleka wlewamy mleko wymieszane z mąkami.
Cały czas mieszamy aż powstanie masa budyniowa.
Całość odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksjemy na puszysta masę, stopniowo dodajemy mase budyniową, miksujemy ż powstanie puszysta masa.
Na ciasto wykładamy masę budyniową i psypujemy wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Polecam mąkę od
http://www.stoislaw.com.pl/pl/