Ciasto jogurtowe z białą czekoladą i orzechami
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki jogurtu greckiego,
1/2 szklanki oleju,
100 g czekolady białej,
3 jajka,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka masła.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jogurt grecki, olej, jajka i masło łączymy ze sobą. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, orzechy lekko rozdrabniamy. Łączymy z masą.
Do okragłej blaszki (24cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką wykładamy ciasto, pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉
6 komentarzy
lubię bardzo takie ciasta
😉
Pani to wie jak uszczęśliwić człowieka! Dziękuję za przepis, na niedzielę jak znalazł. Pozdrawiam. M.
😉
moje smaki:)
😉