Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką

Szpileczki i babeczki

https://ambition.pl/
Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
3 jajka,
150 g cukru,
150 ml oleju rzepakowego,
150 ml mleka,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
4 śliwki,
łyżeczka cukru waniliowego,
łyżeczka cynamonu.
Masa;
budyń waniliowy w proszku (40 g),
500 ml mleka,
2 łyżki cukru,
250 g masła.
Polewa;
100 g masła,
50 g kakao,
120 g cukru pudru,
4 łyżki mleka.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec wlewamy olej i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy jasne ciasto, na górę wykładamy ciasto z kakao.

Śliwki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Dzielimy na mniejsze piórka, układamy na cieście.
Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy.

Masa;


Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na ciasto.


Polewa;

Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko,dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego 😉



Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies