Cudowne ciasto czekoladowe z nektarynkami i kokosem. Idealny szybki wypiek. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera, wystarczy widelec lub łyżka rózgowa.
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 150 g serka waniliowego homogenizowanego,
- 125 ml oleju,
- 1 łyżka czubata kakao
- około 4-5 nektarynek,
- łyżka cukru,
- garść wiórek kokosowych.
WYKONANIE:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki u mnie 24×24 cm ale może być inna w podobnych rozmiarach.
Nektarynki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki.
Kroimy w średnią kostkę.
Układamy na cieście.
Na koniec posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto pieczemy 50 -55 minut w 175 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉