Ciasto cytrynowy śmietankowiec
Biszkopt
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).
Masa;
Dodatkowo;
sok z połowy cytryny,
200 ml wrzątku do zaparzenia herbaty.
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.
Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.
Masa;
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Studzimy.
Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.
Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Herbatę zaparzamy i studzimy.
Dodajemy sok z cytryny.
Nasączamy blaty biszkoptu.
Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego 😉
4 komentarze
Pysznie wygląda 🙂 Takie ciasta bardzo lubię 🙂
😉
717833 543818There is noticeably a bundle to know about this. I assume you produced certain good points in functions also 169155
531123 719177This style is incredible! You undoubtedly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (effectively, almostHaHa!) Wonderful job. I genuinely loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! 259186