Ciasto bananowe z kawałkami czekolady ( ekspresowe ) to idealne ciacho do pracy, szkoły czy szklanki mleka. Ciasto szybko się przygotowuje, nie potrzeba miksera wystarczy łyżka rózgowa lub widelec.
SKŁADNIKI:
- 4 banany,
- cukier waniliowy,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- 1 szklanka, mąki pszennej,
- pół szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- 100 g mlecznej czekolady ( jedna tabliczka ).
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE:
Ciasto bananowe jest bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy miksera do jego wykonania.
Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy wszystkie składniki czyli cukier waniliowy, miękkie masło, proszek do pieczenia, zwykły cukier, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz jajko. Całość mieszamy łyżką rózgową lub widelcem tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę.
Delikatnie mieszamy.
Blaszkę 24×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blaszki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Upieczone ciasto bananowe posypujemy cukrem pudrem.
Oczywiście możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Zapraszam Was również do obejrzenia filmiku z przygotowania ciasta 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto bananowe z kawałkami czekolady z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z przygotowań, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Smacznego !
1 komentarz
Bardzo lubimy ciasto bananowe, a z kawałkami czekolady to już w ogóle musi być pyszne 😍