Kruche ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i mlecznej czekolady to idealna słodka przekąska dla małych i dużych. Ciastka przygotowuje się bardzo szybko. W parę chwil mamy przepyszne ciastka do szklanki mleka.
SKŁADNIKI:
- 100 g masła,
- 5 łyżek masła orzechowego,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów.
WYKONANIE:
Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy, robimy to dość szybko i tylko do połączenia.
Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę z kawałkami orzechów i ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach góra dół na złoty ładny kolor.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chwilę czekamy aby delikatnie stwardniały. Gorące są bardzo miękkie.
Gotowe, ciasteczka można zajadać 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciastek 😉