ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 5 łyżek kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- 2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2,5 szklanki mleka,
masa
- 300 g pianek waniliowych,
- 200 g masła,
- 300 g serka Mascarpone,
- 1 szklanka cukru pudru,
W misce łączymy suche składniki. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i stopniowo dodajemy suche składniki i mleko, miksujemy aż do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką okrągłe porcje. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut.
Pianki rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło miksujemy aż będzie puszysta masa, dodajemy pianki i cukier puder i miksujemy ok 3 minut, na koniec dodajemy serek Mascarpone i znów miksujemy ok 3 minut.
Przekładamy ciasteczka masą. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉