Chrusty (faworki) na serku waniliowym homogenizowanym

Szpileczki i babeczki

Bardzo lubię chrusty i podobne wypieki. Tym razem zamiast tradycyjnego przepisu z dodatkiem śmietany użyłam serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Przyznam faworki wyszły świetnie, chrupiące, lekko słodkie i rozpływające się w ustach. Polecam wypróbowanie przepisu 😉

SKŁADNIKI;

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

WYKONANIE;

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy serek, żółtka,wódkę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto.

Wałkujemy ciasto i składamy kilkukrotnie, by je napowietrzyć. Robimy tak około 5 minut ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 mm. Nożem kroimy placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.

Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

7 komentarzy

Magda 13 stycznia 2021 - 16:57

Pyszne 🙂 idealne na karnawał 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 14 stycznia 2021 - 14:16

😉

Odpowiedz
Monika 14 stycznia 2021 - 13:31

Trzeba przyznać, że ciekawa alternatywa 🙂 Muszę spróbować!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 14 stycznia 2021 - 14:16

polecam

Odpowiedz
Smakołyki Asi 14 stycznia 2021 - 16:50

Ciekawy przepis! Z serkiem homogenizowanym jeszcze nie robiłam chrustów 😉 Zapisuję 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 15 stycznia 2021 - 14:52

polecam, ledwo zdjęcie zrobiłam. Znikły jeszcze ciepłe 😉

Odpowiedz
Teresa Skowrońska 17 stycznia 2021 - 15:14

Koniecznie muśz e zrobić takich jeszcze nie jadłam

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies