Bardzo lubię chrusty i podobne wypieki. Tym razem zamiast tradycyjnego przepisu z dodatkiem śmietany użyłam serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Przyznam faworki wyszły świetnie, chrupiące, lekko słodkie i rozpływające się w ustach. Polecam wypróbowanie przepisu 😉
SKŁADNIKI;
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
WYKONANIE;
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy serek, żółtka,wódkę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto.
Wałkujemy ciasto i składamy kilkukrotnie, by je napowietrzyć. Robimy tak około 5 minut ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 mm. Nożem kroimy placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
7 komentarzy
Pyszne 🙂 idealne na karnawał 🙂
😉
Trzeba przyznać, że ciekawa alternatywa 🙂 Muszę spróbować!
polecam
Ciekawy przepis! Z serkiem homogenizowanym jeszcze nie robiłam chrustów 😉 Zapisuję 🙂
polecam, ledwo zdjęcie zrobiłam. Znikły jeszcze ciepłe 😉
Koniecznie muśz e zrobić takich jeszcze nie jadłam