Chrusty faworki
250 g mąki,
20 g masła,
3 żółtka,
1 kieliszek spirytusu,
1/4 szklanki śmietany 18%,
olej do smażenia,
Do mąki dodajemy masło, żółtka, spirytus i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, po czym wybijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Owijamy w ściereczkę i pozostawiamy na ok 2 godziny. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką.
Radełkiem wycinamy prostokąty ok 8 cm x 3 cm.W środku robimy nacięcie i przekładamy by powstał węzeł. Smażymy z obu stron na złoto. Możemy posypać pudrem.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Oj dawno nie robiłam 🙂
Pora to zmienić 🙂
Dzięki za przypomnienie 🙂
A proszę bardzo 😉
Ale dawno nie robiłam! Na tłusty czwartek będzie w sam raz 🙂
Polecam 😉
Uwielbiam!
Ja równiez 😉