Chrusty faworki

Szpileczki i babeczki


Chrusty faworki
250 g mąki,
20 g masła,
3 żółtka,
1 kieliszek spirytusu,
1/4 szklanki śmietany 18%,
olej do smażenia,
Do mąki dodajemy masło, żółtka, spirytus i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, po czym wybijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. 

Owijamy w ściereczkę i pozostawiamy na ok 2 godziny. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. 

Radełkiem wycinamy prostokąty ok 8 cm x 3 cm.W środku robimy nacięcie i przekładamy by powstał węzeł. Smażymy z obu stron na złoto. Możemy posypać pudrem. 

Smacznego 😉  

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

Slodkababeczkaks 12 stycznia 2017 - 17:14

Oj dawno nie robiłam 🙂
Pora to zmienić 🙂
Dzięki za przypomnienie 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 12 stycznia 2017 - 18:06

A proszę bardzo 😉

Odpowiedz
KĄCIK MADZI 12 stycznia 2017 - 22:03

Ale dawno nie robiłam! Na tłusty czwartek będzie w sam raz 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 12 stycznia 2017 - 22:12

Polecam 😉

Odpowiedz
Monica 13 stycznia 2017 - 08:44

Uwielbiam!

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 13 stycznia 2017 - 09:11

Ja równiez 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies