0,5 l ciepłej wody,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki płatków owsianych górskich,
500 kg mąki pszennej,
100 g otrębów orkiszowych,
kilka łyżek mleka do posmarowania.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce aż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.
Dodajemy pozozstałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Wygląda apetycznie, ale dla mnie to on jest bardzo mało "owsiany" 😉
😉