Bułeczki z mlekiem w proszku

Szpileczki i babeczki

Bułeczki z mlekiem w proszku

 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka w proszku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 czubata łyżeczka soli.

Wszystkie składniki ciasta wykładamy do miski i zagniatamy, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy kulki. 


Uformowane bułki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. 


Przed pieczeniem możemy posmarować mlekiem i posypać sezamem. 


Piec 15 minut w 170 stopniach. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies