Bułeczki z jagodami (jagodzianki) z kruszonką
Ciasto;
14 g drożdży suchych,
200 ml mleka,
6 żółtek,
100 g masła,
90 g cukru,
8 g cukru wanilinowego.
Nadzienie;
400 g jagód,
3 łyżki cukru,.
1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Kruszonka;
50 g masła,
50 g cukru.
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto dzielimy na 15 równych kuleczek.
Spłaszczamy i wykładamy farsz (kopiasta łyżka).
Zlepiamy dokładnie bułeczki.
Bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki zamieszczamy w misce i wyrabiamy aż powstanie kruszonka.
Posypujemy bułeczki.
Jagodzianki piec w temperaturze 170º C przez około 35 minut.
Smacznego 😉
1 komentarz
ale apetyczne bułeczki