Bułeczki z jagodami (jagodzianki ) na śmietance
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki śmietanki 18%,
50 g rozpuszczonego masła,
300 g jagód,
2-3 łyżki cukru (do jagód).
-
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy lekko podgrzaną śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Jagody mieszamy z cukrem.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę, lekko spłaszczamy wykładamy łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulkę.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
-
Upieczone polewamy lukrem lub posypujemy pudrem.
-
Smacznego 😉
-