Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
3/4 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody.
14 g drożdży świeżych,
3 łyżki letniej wody,
0,5 szklanki ziaren słonecznika,
garść sezamu.
Jajko do posmarowania,
ziarna do posypania.
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 15 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąkę i otręby, drożdże i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinę.
Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉