Bułeczki owsiane ze słonecznikiem
1 l ciepłej wody,
50 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek płatków owsianych górskich,
1 kg mąki pszennej,
1 garść siemienia lnianego,
2 duże garście słonecznika,
kilka łyżek mleka,
+ ziarna do posypania,
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy mąkę i ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formujemy bułeczki wielkości pomarańczy, ręce maczamy w mleku, ciasto jest dość trudne do formowania. Przekładamy do natłuszczonej blaszki.
Smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
5 komentarzy
Pyszne i pachnące bułeczki 🙂
😉
Alez pysznie wygladaja, na śniadanie w sam raz
😉
😉