Brzoskwinie w syropie
3 kg brzoskwiń,
3 litry wody,
1 kg cukru,
sok z 3 cytryn.
Brzoskwinie obieramy. Dla ułatwienia możemy zanurzyć brzoskwinie w wrzątku na 3 minuty.
Kroimy na pół wyjmujemy pestkę.
Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery.
W garnku gotujemy 3 litry wody wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Brzoskwinie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem i zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do garnka z ściereczką na dnie.
Wlewamy gorącą na 3/4 wysokości słoika.
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml ).
Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Smacznego 😉