Bitki wieprzowe w sosie własnym to prosta w wykonaniu potrawa na szybki obiad. Tak przygotowane mięso możemy podawać z różnymi dodatkami np; z kluskami śląskimi, kaszą, ryżem czy po prostu z ugotowanymi ziemniakami. Bitki wieprzowe wychodzą mięciutkie i soczyste. Mięso w sosie własnym fajne pasuje również do chleba na zimno. Sos własny możemy podkręcić według własnego uznania np dodać musztardy, przecieru pomidorowego czy śmietany. Ja osobiście uwielbiam sos własny do delikatnego mięsa wieprzowego. Polecam na codzienny obiad bitki w sosie własnym.
SKŁADNIKI;
- 1 kg szynki wieprzowej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodka papryka,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziela angielskie,
- szczypta kurkumy,
- mąka do obtaczania,
- olej do smażenia.
WYKONANIE:
Mięso wieprzowe kroimy w plasterki tak około 1 cm grubości. Obtaczamy w mące i smażymy w głębokiej patelni z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy przygotowane warzywa. Bitki wieprzowe wrzucamy do warzyw. Wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu około 1 godziny,
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką i ostrą papryką. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zachęcam do obejrzenia filmiku krok po kroku:
Smacznego 😉