Bazylia – cudowne, pachnące listki z dużą ilością cudownych właściwości i zastosowań. Ja swojej jeszcze nie wysiałam w tym roku, ale niebawem to zrobię. Dziś przedstawię Wam jak w łatwy domowy sposób zasiać bazylię w doniczce oraz jej właściwości i zastosowania.
BAZYLIA W DONICZCE WYSIEW
Bazylia to zioło które bez problemu wysiejemy w doniczce w domu czy też na balkonie.
Do wysiewu bazylii potrzebne nam będą; doniczka (około 12 cm średnicy, świeża ziemia przystosowana do wysiewu ziół i nasiona.
Do doniczki wsypujemy ziemię, zostawiając 2 cm brzegu doniczki. Podlewamy wodą. Robimy to przed wysiewem ponieważ woda mogłaby wypłukać nasiona. Natępnie wsypujemy ziarenka bazylii około 10 sztuk. Podsypujemy lekko ziemią. Możemy delikatnie spryskać wodą.
Bazylia lubi ciepło i słońce. Najlepiej wysiewać od wiosny do jesieni. Zimą może nie przetrwać. Nie wsypujmy dużej ilości nasion bo wtedy wyrosną słabe.
Jak widzicie nic w tym trudnego. Bazylię należy regularnie podlewać, ale też nie przesadzajmy z nadmiarem wody, gdyż bazylia może zgnić.
BAZYLIA WŁAŚCIWOŚCI
Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Bazylia nie tylko daje smak i zapach potrawom, ale również na wiele właściwości leczniczych i zdorwotych.
Bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu.Warto ją stosować podczas problemów z niestrawnością i wzdęciami. Stosuje się ją również podczas nudnościom i wymiotom.
Bazylia działa też na układ nerwowy, na podobne właściowści do melisy. Uspokaja, pomaga w stanach depresyjnych i zwalcza bezsenność.
Bazylia ma również zastosowanie przeciwgorączkowe, łagdnie zbija temperaturę i rozgrzewa organizm.
Świeże liście bazylii działają łagodząco na skutki ukąszeń komarów oraz przyspieszają regenerację skóry
Bazylia jest źródłem wielu witamin i minerałów; sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan, witaminy A, B2, E, kwas foliowy, beta karoten, B6, C.
BAZYLIA ZASTOSOWANIE
Bazylia to świetny dodatek do kuchni włoskiej. Liście bazylii możemy rówież dodać do lemoniad, koktajli, smoothie czy letnich sałatek – zwiększy uczucie orzeźwienia wywołane spożyciem takich przysmaków. Bazylię dodaje się do zup pomidorowych, rybnych, rosołów, sosów, sałatek, białego sera, pomidorów, duszonych warzyw. Bazylię dodaje się również w niewielkiej ilości do deserów, a także wykorzystuje do dekoracji potraw. Bazylię najlepiej dodawać na sam koniec do potraw aby nie zabić jej aromatu.
Osoby mające problemy z wątrobą, a także kobiety w ciąży i małe dzieci powinny spożywać bazylię ostrożnie i z umiarem.
2 komentarze
Jaki ciekawy wpis. Bazylia jest świetna. Dodaje tyle aromatu do dań.
ja uwielbiam bazylię 😉