Bataty (ziemniaki) po chłopsku
1 duży batat,
1 duża cebula,
150 g swojskiej cienkiej kiełbasy,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżeczka słodkiej paryki,
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
olej do smażenia.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę ( mniej wiecej 2×2 cm). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kiełbaskę kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Ziemniaki i cebulę wrzucamy na rozgrzamy olej, i smażymy na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy kiełbaskę, przyprawy i zioła.
Smażymy jeszcze około 3-4 minuty.
Smacznego 😉