- 2 kg buraków,
- 2 jabłka,
- kilka śliwek suszonych,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek,
- sok z 1 cytryny.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka kroimy w cząstki , dodajemy do buraków i zalewamy letnią wodą. Następnie dodajemy śliwki, pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy na najmniejszym ogniu 30 minut.
Dodajemy sok z cytryny.
Odstawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie
odcedzamy warzywa.
Barszcz należy przed podaniem podgrzewać nie pozwalając aby się zagotował.
Smacznego 😉