Bananowe muffinki

Szpileczki i babeczki

Przepyszne muffinki mocno bananowe z dodatkiem kakao. Takie babeczki znikają jeszcze ciepłe 😉 Mięciutkie i puszyste.

Przygotowanie mufinnek zajmuje chwilkę, a efekt jest znakomity. Tak przygotowane muffinki możemy zapakować dzieciakom do szkoły, zabrać na uczelnię czy do pracy.

Muffinki możemy ładnie udekorować np bitą śmietaną i idealnie będą prezentować się na stole na różnych uroczystościach. Przygotowanie zajmuje 10 minut plus 30 pieczenie, w kilka chwil mamy słodką przekąskę.

Polecam również inne bananowe słodkości : BANANOWE MUFFINKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM, KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI, CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY ( EKSPRESOWE ).

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 1 duże jajko,
  • 70 ml oleju,
  • 6 łyżek drobnego cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • po pół łyżeczki sody oczyszczonej.

szklanka pojemność 250 ml

WYKONANIE:

Muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zrobienie ich zajmie dosłownie 10 minut. Na dodatek potrzebujemy tylko miskę i łyżkę rózgową lub widelec.

Do miski wrzucamy banany i rozgniatamy. Następnie wbijamy jajka i wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do blaszki do muffinek wyłożonej papilotkami. Mniej więcej 2 łyżki na jedną babeczkę.

Przygotowane muffinki pieczemy w 180 stopniach góra dół 30-35 minut, do suchego patyczka.

Upieczone muffinki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU Z PRZYGOTOWAŃ MUFFINEK

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies