Przepyszne muffinki mocno bananowe z dodatkiem kakao. Takie babeczki znikają jeszcze ciepłe 😉 Mięciutkie i puszyste.
Przygotowanie mufinnek zajmuje chwilkę, a efekt jest znakomity. Tak przygotowane muffinki możemy zapakować dzieciakom do szkoły, zabrać na uczelnię czy do pracy.
Muffinki możemy ładnie udekorować np bitą śmietaną i idealnie będą prezentować się na stole na różnych uroczystościach. Przygotowanie zajmuje 10 minut plus 30 pieczenie, w kilka chwil mamy słodką przekąskę.
Polecam również inne bananowe słodkości : BANANOWE MUFFINKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM, KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI, CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY ( EKSPRESOWE ).
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 4 dojrzałe banany,
- 1 duże jajko,
- 70 ml oleju,
- 6 łyżek drobnego cukru,
- 2 łyżki kakao,
- po pół łyżeczki sody oczyszczonej.
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE:
Muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zrobienie ich zajmie dosłownie 10 minut. Na dodatek potrzebujemy tylko miskę i łyżkę rózgową lub widelec.
Do miski wrzucamy banany i rozgniatamy. Następnie wbijamy jajka i wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do blaszki do muffinek wyłożonej papilotkami. Mniej więcej 2 łyżki na jedną babeczkę.
Przygotowane muffinki pieczemy w 180 stopniach góra dół 30-35 minut, do suchego patyczka.
Upieczone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU Z PRZYGOTOWAŃ MUFFINEK