Babka ziemniaczana (kartoflak)
1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
4 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1,5 łyżeczki soli.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.
Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.
Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉