Babka pomarańczowa

Szpileczki i babeczki

Babka pomarańczowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Dodatek białej czekolady idealnie podkreśla delikatny pomarańczowy smak ciasta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 250 ml soku z pomarańczy,
  • 320 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • biała czekolada,
  • skórka pomarańczowa.

WYKONANIE:

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie wlewamy olej. i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy mąkę oraz sok pomarańczowy. Sok możemy użyć gotowy z butelki lub wyciśnięty z pomarańczy.

Gdy już mamy przygotowane ciasto wlewamy je do formy. Moja forma ma 28 cm średnicy i jest z kominem. Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką.

Babkę pieczemy około 1 godziny do suchego patyczka w 180 stopniach góra dół.

Przygotowaną babkę ozdabiamy rozpuszczoną białą czekoladą oraz posypujemy skórką pamarańczową.

Babkę możemy udekorować w dowolny sposób.

Do przygotowania babki użyłam soku firmy CYMES.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Babki pomarańczowej.

Jeżeli przygotowałeś/aś Babkę pomarańczową z mojego przepisu wyślij mi zdjęcia z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

WPIS POWSTAŁ ZE WSPÓŁPRACĄ Z FIRMĄ CYMES.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies