W Święta Wielkanocne rządzą przeróżne babki. Ja proponuję Wam przygotowanie babki na mące krupczatce. Przyznam, że bałam się tego połączenia, ale jak zwykle nie potrzebnie. Babka wyszła cudowna. Wilgotna, odpowiednio słodka i delikatna. Taką babkę możemy udekorować w przeróżny sposób. Posypać pudrem, polać lukrem lub mleczną czekoladą. Takie babki są świetne dla osób które nie przepadają za ciastami z masami. Taką babkę przygotujemy w kilka chwil i może być też słodką przekąską do kawki.
SKŁADNIKI;
450 g mąki krupczatki,
175 ml oleju,
150 ml maślanki lub śmietany kwaśnej 18 %,
200 g cukru,
6 jajek (białka i żółtka osobno),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do wysmarowania formy + krupczatka do oprószenia
FORMA ŚREDNICA 28 CM
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao.
Ja przygotowałam jednokolorową babkę.
Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.
Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Babki 😉
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!