Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Babka jest bardzo wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu. Dodatek kisielu, kakao i maku sprawa ze babka jest kolorowa. Polecam przygotowanie takiej babki nie tylko na Wielkanoc.
SKŁADNIKI:
CIASTO :
- 300 g masła,
- 250 g cukru,
- 5 jajek,
- 375 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka.
PLUS:
- 1 łyżka maku,
- 1 łyżka kakao plus łyżka mleka,
- 40 g kisielu malinowego plus łyżka mleka.
WYKONANIE:
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach.
Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawiamy bez dodatku.
Dodatkowo do części z kisielem i kakao dodajemy po łyżce mleka.
Każdą część z dodatkiem mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 25×10 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy najpierw ciasto ciemne, następnie różowe, jasne i z makiem.
Babkę pieczemy 50 minut w 170 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczoną dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego 😉