BABKA MISZ MASZ ( 4 SMAKI )

Szpileczki i babeczki

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Babka jest bardzo wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu. Dodatek kisielu, kakao i maku sprawa ze babka jest kolorowa. Polecam przygotowanie takiej babki nie tylko na Wielkanoc.

SKŁADNIKI:

CIASTO :

  • 300 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka.

PLUS:

  • 1 łyżka maku,
  • 1 łyżka kakao plus łyżka mleka,
  • 40 g kisielu malinowego plus łyżka mleka.

WYKONANIE:

Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach.

Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na 4 równe części.

Do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawiamy bez dodatku.

Dodatkowo do części z kisielem i kakao dodajemy po łyżce mleka.

Każdą część z dodatkiem mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 25×10 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Wykładamy najpierw ciasto ciemne, następnie różowe, jasne i z makiem.

Babkę pieczemy 50 minut w 170 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczoną dekorujemy według własnego uznania.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies