Babka marmurkowa jest bardzo szybka w wykonaniu i przede wszystkim ładnie prezentuję się po przekrojeniu. Polecam wypróbowanie przepisu 😉
SKŁADNIKI;
1,5 szklanki cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju,
1 szklanka mleka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń (40 g),
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
cukier puder do posypania.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na szybkich obrotach na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty na najmniejsze.
Miksując na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dalej ubijając dodajemy stopniowo olej i mleko.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń, a do drugiej kakao. Formę z kominem 28 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto możemy również upiec w keksówce.
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku babki marmurkowej 😉
4 komentarze
pięknie wyszła 🙂
😉
fajny przepis, uwielbiam takie ciasta 🙂
🙂