Babka drożdżowa z czekoladą i skórką pomarańczową pięknie prezentuje się na stole. Idealnie ozdobi świąteczny stół Wielkanocny. Ciasto drożdżowe może nie jest zbyt wymyślnym ciastem, ale upieczona w formie babki i ozdobiona lukrem, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi idealnie sprawdzi się również w Święta. Do ciasta dodałam czekoladę o smaku pomarańczy i skórkę pomarańczową. Możemy dodać również rodzynki lub inną ulubioną czekoladę. Dekoracja babki także może być inna np: możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Polecam przygotować Babkę drożdżową z czekoladą i skórką pomarańczową.
SKŁADNIKI;
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 370 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- 3 jajka,
- 150 g masła,
- 100 g czekolady w pastylkach (najlepiej o smaku pomarańczy),
- 100 g skórki pomarańczowej Helio.
Lukier;
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 6 czubatych łyżek cukru pudru.
Dodatkowo;
- skórka pomarańczy,
- płatki migdałowe.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Do upieczenia babki drożdżowej potrzebujemy dużej formy z kominem 25 cm lub dwie mniejsze około 21 cm.
Składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki.
Na początku przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy 50 ml mleka, mieszamy i odstawiamy na 3 minut. Zaczyn powinien zacząć pracować.
Do przygotowanego i wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru u mleka, mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto. Możemy użyć do tego miksera z hakami. Na koniec dodajemy miękkie masło i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od miski i rąk. Następnie dodajemy czekoladę i skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto na babkę drożdżową zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Najlepiej miskę zakryć ściereczką bawełnianą.
Po tym czasie ciasto drożdżowe wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Moja forma z kominem ma 25 cm. Ciasto powinno zajmować około 3/4 formy gdyż jeszcze urośnie.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nastęnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra dół 40-45 minut.
Babkę drożdżową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku babki drożdżowej 😉
W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Cukier puder możemy przesiać przez sitko aby uniknąć grudek. Cukier lepiej wtedy połaczy się z sokiem cytrynowym. Polewamy babkę drożdżową i dekorujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Babka drożdżowa z czekoladą i skórką pomarańczową świetnie smakuje na drugi dzień.
Jeżeli przygotowałeś/aś Babkę drożdżową z czekoladą i skórką pomarańczową z mojego przepisu, wyślij mi zdjęcie z przyjemnością dodam je do wpisu.
Smacznego 😉
2 komentarze
Cudna ta babka Ci wyszła – brawo
Uwielbiam ciasto drożdżowe
😉