Babka cappucinno pięknie ozdobi Wielkanocny stół i przede wszystkim przypadnie do gustu gościom lubiącym kawę, ale i nie tylko. Ja nie pijam kawy, a takie ciacho z kawą cappuccino z miłą chęcią zajadam. Takie ciacho nie tylko nada się od Święta. Jest szybkie w przygotowaniu, odpowiednio słodkie idealne do kawki z koleżanką. Polecam przygotowanie takiej babki 😉
SKŁADNIKI;
- 200g masła,
- 200g cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mleka,
- pół szklanki kawy cappuccino ( proszek),
- 2 łyżeczki kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej puszystej masy.
Następnie dodajemy po jednym jajku dalej miksując na średnich obrotach.
Na koniec dodajemy na przemian mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitej masy.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy bez zmian. Do drugiej dodajemy kawę cappucinno i kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę keksówkę 30×11 smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Na blaszkę wykładamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne, 3-4 łyżki jasnego ciasta- 3-4 łyżki ciasta cappuccino.
Tak przygotowaną babkę cappuccino pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach ( góra dół ) do suchego patyczka.
Upieczoną babkę cappuccino posypujemy cukrem pudrem. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Jeżeli przygotowałaś/eś Babkę cappuccino z mojego przepisu, wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z chęcią wystawię je na moim blogu 😉
Smacznego 😉
6 komentarzy
Wspaniała babeczka a przy okazji wesołych świąt wielkanocnych zapraszam na blog
jUż lecę 😉 i również życzę wesołych świąt 😉
Babeczka wygląda smakowicie 🙂
😉
Kawa capuccino, tzn. capuccino takie np. w torebkach do zalewania wodą?
Tak taka w proszku